Het verhaal van Lucas

ervaringenIk zal ons eerst even voorstellen.

Ik ben Jolanda (40), getrouwd met Eric (44) en we hebben 3 kinderen. Tim is 10 jaar, Lucas is 7 jaar DS en Vera is 2 jaar. Wij wonen op een akkerbouwbedrijf in Swifterbant. Ik werk 2 weekenden in de maand in het ziekenhuis in Lelystad als hotelzorg medewerkster. Ik ben lid geworden van kern Apeldoorn, omdat hier in Flevoland geen kern is.

Lucas is 18 augustus 2004 geboren om 00.26 uur, na een hele snelle bevalling. Vlak na de bevalling keken mijn man en ik elkaar wel aan, maar zeiden niks. We zagen "iets" aan de stand Lucas_06.08.2011van de oogjes van Lucas. De arts, arts-assistent en verpleegkundige zagen in 1e instantie niks aan Lucas, zijn apcarscore was ook normaal/goed. 's Morgens om 07.00 kwam er een verpleegkundige bij me om met me te praten, mijn man was toen nog thuis. Ze zei tegen mij: ik wil even met je praten, maar op dat moment zei ik zelf al: Lucas is zeker een "mongooltje" (dat zei ik toen, nu noem ik dat woord natuurlijk niet meer). Nou ja, zei de verpleegkundige, we hebben het vermoeden dat hij symptomen heeft van een kindje met het Syndroom van Down. Om een lang verhaal om kort te maken: Ze hebben bij Lucas bloed afgenomen voor een chromosomentest en een week later kregen we de uitslag daarvan dat hij dus echt het Syndroom van Down heeft. Lucas is uiteindelijk die middag (18 augustus) op de kinderafdeling opgenomen, vanwege "dik" bloed, hij moest aan een infuus, hij had een zwakke zuigkracht en hij ging een beetje geel zien, dus moest hij onder zo'n blauwe lamp. Verder werden er in de dagen erna röntgenfoto's en echo's (van z'n hartje) gemaakt om te zien of hij een hartprobleem had, maar die heeft hij (gelukkig) niet. Hij Ook heeft hij toen ter observatie in een warmtebedje gelegen. Uiteindelijk mocht Lucas 2 weken na zijn geboorte mee naar huis.

Lucas is een gezond kind met "alleen" 1 chromosoom extra. Hij is lief, maar kan ook ondeugend zijn, maar ja, welk kind doet dat niet? Lucas is een hele grote knuffelkont, hij wil graag onder de mensen zijn. Hij speelt graag met duplo of met dingen waar muziek uitkomt en hij speelt heel veel buiten, ook heeft hij een driewielfiets, dat vind hij erg leuk. Lucas is van augustus 2006 t/m augustus 2007 naar een regulier kinderdagverblijf in Dronten gegaan, maar op een gegeven moment werd hij te groot voor de babygroep. Hij was nog echt niet aan de peutergroep toe en iets er tussenin was daar niet en toen hebben we besloten om hem naar het orthopedagogisch dagcentrum Kokkel te doen. Van augustus 2007 t/m augustus 2010 is hij daar geweest, waar hij zich in de loop der jaren goed heeft ontwikkeld. Op een gegeven moment (april/mei 2010) merkten de leiding en wij dat Lucas zich wat ging vervelen op het dagverblijf en hebben we toen besloten dat hij naar een zmlk school zou gaan in Kampen. Lucas gaat elke dag met plezier naar school en komt altijd blij weer thuis. Lucas praat nauwelijks, het enige dat hij kan zeggen is Papa, maar omdat dat het enige is DAT hij kan zeggen benoemt hij alles met dat woord. Op school zijn ze natuurlijk goed bezig met logopedie. Lucas doet wel veel met gebarentaal (Ondersteunde gebarentaal).

Lucas is 3 dagen, voordat Vera geboren werd, gaan lopen! Dat was op 25-06-2009. Ook heeft Lucas de 1e 4 jaren een groot eetprobleem gehad, hij heeft toen een aantal jaren ipv warm eten drinkvoeding gehad. Maar in december 2009 waren wij op vakantie en toen is hij zomaar van de ene op de andere dag gaan eten, heel erg bijzonder was dat!!!!!

Mochten er mensen zijn die vragen hebben, lees ik ze graag, je kunt me gerust mailen.

Hartelijke groeten,

Jolanda Bakker

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Reacties 

 
+1 # Jolanda Nijenhuis 19-09-2011 13:05
Hallo Jolanda,
Super mooi verhaal en precies zo zoals het is.
Jouw verhaal is zo herkenbaar. Een heleboel herken ik eruit van Robin.
Lucas komt er wel, al is het iets langzamer!!
Misschien dat we elkaar hier nog eens spreken.
Ik zou dat geweldig vinden!
Liefs,
Jolanda Nijenhuis,moede r van Robin.
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
 

Plaats reactie

We vinden vrije informatieverspreiding belangrijk en respect naar elkaar belangrijk. Daarom worden reacties gemodereerd.


Beveiligingscode
Vernieuwen