Nieuwsbrief oktober 2014

NIEUWSBRIEF VAN DE SDS KERN APELDOORN

Regelmatig ontvangen wij verzoekjes van derden om diverse info bij onze kernleden onder de aandacht te brengen. Wij hebben er een aantal verzameld.

STICHTING WOONINITIATIEF VILLANDE

Op verzoek van een aantal ouders is dit voorjaar een initiatief gestart om te komen tot een begeleid wonen project voor jongeren met een verstandelijke beperking. Dat heeft geleid tot de oprichting van Stichting Wooninitiatief Villande. We zijn op zoek gegaan naar een geschikt pand en hebben dit gevonden! Het betreft een pand aan de Bosweg 80 in Apeldoorn in de prachtige en rustige wijk Berg en Bos nabij Paleis het Loo, de Apenheul, Park Berg en Bos en het centrum. Het is de bedoeling dat hier 12 jongeren komen te wonen. Voor dit project zoeken we nog twee huisgenoten.

We verwachten dat we, na enige aanpassingen aan het huis, eind dit jaar kunnen starten!

PAARD EN KIND

Mijn naam is Manon Koffeman. Sinds een jaar werk ik met Max, een jongen met Downsyndroom, en mijn paarden. Ik werk al jaren met kinderen en paarden, maar Max is de eerste met Downsyndroom die hier komt.

Het bevalt ons allebei erg goed. Max komt elke week en ik vind het een feest om met hem te werken. We hebben veel plezier en ondertussen zijn we spelenderwijs bezig met bijvoorbeeld het aanleren van verschillende woorden (woorden van veel dingen die we tijdens onze wandelingen te paard tegenkomen). Tegelijkertijd wordt zijn balans beter (zittend op het paard) en wordt zijn zelfstandigheid gestimuleerd (paard borstelen, opzadelen, eten geven enz.).

Ik moet u eerlijk zeggen dat ik, behalve met Max, weinig ervaring heb met kinderen met Downsyndroom, maar in mijn optiek hoeft dit geen probleem te zijn. Ik heb zeer betrouwbare paarden en woon in een rustige en harmonieuze omgeving.

Wellicht dat meer kinderen met Downsyndroom hier baat bij zouden kunnen hebben. Mocht ik uw interesse gewekt hebben; u bent van harte welkom om eens langs te komen, mij en de paarden te ontmoeten en de sfeer te proeven. Op mijn website www.paardenkind.nl treft u meer informatie aan.

THEMADAG DE GIFT VAN DOWN

Voor wie?

Begeleiders, therapeuten, leerkrachten, verzorgers, ouders en geïnteresseerde familieleden van kinderen en volwassenen met het Downsyndroom.

Sprekers: Marieke de Vrij en Marleen Oosterhof – van der Poel.

Wie zijn zij?

Al 23 jaar werken Marieke de Vrij en Marleen Oosterhof samen op het vakgebied van orthopedagogiek en kinder- en jeugdpsychiatrie. Marieke de Vrij is sterk fijnzintuiglijk begaafd. Zij kan doorschouwen wat er in iemand omgaat die zelf niet precies in staat is dit te verwoorden. Dit talent geeft unieke onderzoekskansen voor geïnteresseerde begeleiders op het moment dat ze vastlopen met de bestaande mogelijkheden. Zo’n geïnteresseerde begeleider/therapeut is Marleen Oosterhof (orthopedagoog en GZ-psycholoog). Zij toetst het gedachtegoed van Marieke in de praktijk.

Waar gaat deze dag over?

In de afgelopen jaren is er ten aanzien van mensen met het Downsyndroom veel casuïstiek vergaard, waaruit blijkt dat binnen de doelgroep heel vaak sprake is van paranormale vermogens en andere bijzondere talenten. Deze worden lang niet altijd herkend in de buitenwereld, waardoor mensen met Downsyndroom zich niet optimaal kunnen ontplooien. Op deze dag zullen de volgende vragen centraal staan:

- Hoe kan ik bij mijn kind/pupil met Down herkennen of er sprake is van paranormale vermogens en hoe kan ik hem of haar hier het beste in ondersteunen?

- Hoe kan ik leren meer aan te sluiten bij de kwaliteiten van mijn kind/pupil met Down?

- Hoe onderscheid ik natuurlijke zorg van betutteling en symbiose?

- Hoe kan ik omgaan met onbegrip van mijn omgeving?

De themadag biedt tevens de gelegenheid om uit te wisselen met de andere aanwezigen en vragen te stellen in een breder kader.

Wanneer : Woensdag 17 december 2014 van 10:30 – 16:30 uur.

Plaats : Centrum Het Vrije Veld, Mantingerdijk 24, Mantinge (Drenthe)

Kosten : € 60,-. Betaling bij binnenkomst. Er is geen pinautomaat

Zelf lunch meenemen. Voor vegetarische soep en koffie/thee wordt gezorgd.

: Tinke Bak, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of tel. 0512-381040

Graag bij uw aanmelding vermelden:

- uw naam, adres, telefoonnummer en e-mail adres

- uw connectie met het Downsyndroom en eventuele bijzondere interessegebieden. De lijst met deze gegevens wordt vooraf naar de deelnemers gemaild, zodat u ook samen kunt reizen als u dat wenst.

DE ALLEREERSTE BABYGEBAREN KALENDER

Iedere maand vijf gebaren leren, passend bij de tijd van het jaar of juist een handige categorie om met gebaren te gaan starten. Baby- en kindergebaar presenteert de allereerste babygebaren kalender. Het nieuwste product is nu te koop.

‘Elk kind gebaart’

Gebaren met kinderen wordt steeds bekender in Nederland. Brechje Koster, eigenaar van het bedrijf ‘Baby- en Kindergebaar’ vertelt: “Alle kinderen gebruiken gebaren. Denk maar aan zwaaien of het uitsteken van de handjes naar pappa of mamma ten teken dat hij wil worden opgepakt.” Het gebaren met kinderen is niets anders dan het ondersteunen van je gesproken taal met gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal.  Woorden die belangrijk zijn voor een kind, zoals eten, spelen of slapen, zijn daardoor woorden die regelmatig op een dag voorkomen. Door deze woorden ook te gebaren, komen de gebaren ook regelmatig terug. Door deze herhaling nemen kinderen de gebaren over en kunnen ze al eerder communiceren.

Voordelen babygebarentaal

Er zijn enorm veel voordelen aan babygebarentaal. Een enthousiaste moeder: De gebaren zijn ontzettend handig, vanaf een maand of zeven gebaart onze zoon ook echt terug wanneer hij iets hoort, ziet of iets wil eten of drinken. Het gebaar “vogel” en “licht uit” waren één van de eerste gebaren die hij deed. Momenteel pakt hij heel snel nieuwe gebaren op. Het is geweldig dat hij ons kan vertellen wat hij wil en daarbij ben je ook op een hele leuke manier met je kindje bezig.

Babygebaren kalender

Baby- en kindergebaar is het enige bedrijf in Nederland met een breed assortiment lesmateriaal rondom baby- en kindergebaren. De babygebaren kalender is het nieuwste product. “We hebben de laatste jaren al diverse thema-boeken, liedjesbundels en spelletjes ontwikkeld, maar een kalender stond nog hoog op de wensenlijst.” vertelt Brechje Koster; “Gebaren leren wordt zo nog makkelijker en leuker, iedere maand komen er vijf nieuwe gebaren bij.” De kalender is te koop op www.babygebaar.nl/webshop vanaf €12,95.