Milan

Op 8 december 2006 is onze prachtige zoon Milan geboren. Een bijzonder kind.

Ik was 36 jaar toen ik zwanger raakte van ons tweede kind. Onze dochter Romy was toen inmiddels vier jaar. Zowel de huisarts als de verloskundige boden ons prenatale screening aan vanwege mijn leeftijd. Direct hebben wij deze onderzoeken van de hand gewezen, want wat de uitslag ook zou zijn, dit kindje was - hoe dan ook - meer dan welkom. Toch heb ik er wel rekening mee gehouden dat ik meer risico liep. Mijn zwangerschap verliep voorspoedig en één dag voor de uitgerekende datum werd Milan geboren na een supersnelle thuisbevalling. Volgens de verloskundige zag hij er goed uit en scoorde hij hoog bij de gebruikelijke controles. Maar gedurende de twee dagen die volgden, bleef zijn temperatuur flink schommelen. Ook wilde hij niet drinken en was hij weinig actief. De kraamverzorgster vertrouwde het niet en na overleg met de verloskundige en de kinderarts, moest Milan worden opgenomen in het ziekenhuis om daar in de couveuse zijn temperatuur op peil te krijgen. Echter, na onderzoek door de kinderarts bleek al gauw wat er met Milan aan de hand was. De kinderarts zei: “Bent u bekend met Downsyndroom?” Toen wisten we natuurlijk genoeg en zakte de grond best wel even onder onze voeten vandaan. Helemaal omdat de arts ook vertelde dat Milan een hartafwijking had (AVSD).

Milan van Etten en mama.jpg

Natuurlijk hadden we bij die mogelijkheid stil gestaan, maar tegelijkertijd dachten we dan altijd "Dat overkomt ons niet." Allerlei gedachten spookten door ons hoofd: “Wat staat ons allemaal te wachten?

De eerste dagen hebben we veel gehuild en was ik vooral boos waarom ons dit was overkomen en vroeg ik me af wat ik toch fout had gedaan, maar al heel snel ging bij ons de knop om en zijn we ervoor gegaan met heel ons hart. Na twee weken ziekenhuis mocht Milan gelukkig met ons mee naar huis en was ons gezinnetje weer compleet.

Het heftigst vond ik de hartoperatie toen Milan een half jaar oud was. Maar wat een opluchting; de artsen waren meer dan tevreden over het resultaat van de operatie en Milan herstelde erg snel.

Nu, acht jaar later, kan Milan veel meer dan ik ooit had durven dromen. Ik heb wel geleerd dat je veel verder kunt komen als je kunt denken in uitdagingen in plaats van onmogelijkheden.

Hoe geweldig is het dat Milan nu in groep 3 van een reguliere basisschool zit en dat je van de juffen te horen krijgt dat hij een meerwaarde is voor de klas? Kippenvel krijg ik daarvan. Wij boffen enorm met een enthousiaste school en erg gemotiveerde leerkrachten en begeleiders om Milan heen, want ik ben me er zeer zeker van bewust dat daar alles mee valt of staat. En hoe mooi is het om te zien dat Milan er helemaal bij hoort in de klas. Uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes of speelafspraakjes met klasgenootjes… het is de normaalste zaak van de wereld. En wat doet onze kanjer het goed op school, hij schrijft zijn eigen naam, kent alle letters van het alfabet en leest al een flink aantal woorden. Daar kunt je toch alleen maar van genieten en trots op zijn?

Wel of niet kiezen voor de NIPT… daar is iedereen vrij in, maar ik vraag me dan toch altijd af: Welke garanties heb je in het leven? Geen één! Al wordt je kindje nog zo gezond geboren, dat is geen garantie voor de toekomst. Er zijn zoveel dingen die je kind in het leven kan overkomen. Besluit je dan ook je kind weg te doen, omdat je die zorgen niet wilt?

Ik heb in ieder geval geen moment spijt gehad van onze beslissing om geen prenatale screening te laten uitvoeren. Ik heb onbezorgd kunnen genieten van mijn zwangerschap en ik heb er een prachtzoon bij.

En natuurlijk kost het veel energie, want ik heb altijd het gevoel dat ik in de “aan-modus” sta, maar door wat ik ervoor terugkrijg, is het me dat dubbel en dwars waard. Milan geeft ons zoveel liefde en plezier; ik kan gerust zeggen dat Milan ons leven verrijkt heeft.

Milan kleurt mijn dag steeds opnieuw weer een beetje mooier, ik zou hem voor geen goud meer willen missen!

Regina van Etten

Milan en Romy.jpgMilan van Etten 8 jaar.jpgdude.jpg

Plaats reactie

We vinden vrije informatieverspreiding belangrijk en respect naar elkaar belangrijk. Daarom worden reacties gemodereerd.


Beveiligingscode
Vernieuwen